Pilatesin Tarihçesi
Aletli pilates olarak da bilinen reformer pilates, Joseph Pilates tarafından 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Joseph Pilates, raşitizm, astım ve romatizmal ateş gibi hastalıklarla geçen bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Bu rahatsızlıkların üstesinden gelme isteği, onu erken yaşlarda vücut geliştirme, jimnastik, dalış ve diğer fiziksel aktiviteleri keşfetmeye ve uygulamaya yönlendirmiştir. Çocukken, kondisyonunu geliştirmek ve vücut geliştirmede o kadar çok çalışmıtır ki, 14 yaşına geldiğinde kasları oldukça belirginleşmiştir. Zamanla, Doğu ve Batı felsefelerini ve egzersiz biçimlerini yakından incelemiştir ve antik Yunan ve Roma rejimlerinden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu zengin birikim, yeni br egzersiz sistemi geliştirmesi için temel sağlamıştır.
1912’de Pilates, boksör ve kendini savunma eğitmeni olarak çalıştığı İngiltere’ye gitmiştir. Ancak, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte bir kampa hapsedilmiştir. Kampta, sağlık ve vücut geliştirme konusundaki fikirlerini geliştirmiştir ve tüm kamp üyelerini bir minder üzerinde yapılan bir dizi egzersize dayalı kondisyon programına katılmaya teşvik etmiştir. Görünüşe göre 1918’deki grip salgını sırasında, toplama kampındaki hiç kimse hastalıktan ölmemiştir ve bu durum olağanüstü kabul edilmiştir.
Savaşın ardından Pilates, savaşta yaralananlara geliştirdiği egzersiz yöntemlerini uygulayarak kas gelişimlerine yardımcı olmuştur. Savaştan sonra Pilates, Almanya’ya dönerek yöntemlerini ve ekipmanlarını geliştirmeye devam etmiştir. Joseph Pilates, esneme, kas güçlendirme sürecini hızlandırmak için egzersiz yöntemine zamanla bir çok ekipman dahil ederek bugün en çok kullanılan ekipmanlardan olan aletli pilatesi geliştirmiştir. Aletli pilates, bugün dünyada en çok tercih edilen, en popüler egzersiz yöntemlerindendir. Pilates, eğitim yöntemiyle ilgili iki kitap yayınlamıştır: Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education and Return to Life Through Contrology.
Pilatesin Temel Prensipleri
Pilates 6 temel prensibe dayanmaktadır: nefes, konsantrasyon, kontrol, merkezleme, akıcı hareket ve kesinlik. Pilateste doğru nefes ile birlike oksijen alımı ve bu oksijenli kanın vücudun her bölgesinde dolaşımı temizleyici ve canlandırıcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca, pilates yoğun bir odaklanma gerektirir, egzersizlerin yapılma şekli egzersizlerin kendisinden daha önemlidir. Hareketleri doğru şekilde yapabilmek için her harekete konsantre olunması gerekmektedir. Kontrol, pilateste oldukça önemlidir. Tüm egzersizler kontrollü olarak yapılır. Bu kadar iyi konsantre olmanın nedeni, her hareketin her yönünü kontrol altında tutabilmektir. Sadece büyük hareketleri değil, baş ve ayak parmaklarının pozisyonları, sırtın düzlük derecesi, bileklerin dönüşü, bacakların içe veya dışa dönmesi gibi daha küçük hareketlere de odaklanarak her hareket kontrol edilir. Pilateste hareketler çok sert, çok hızlı ya da çok yavaş değil, bir akış içersinde belli bir ritimde yapılır.
Joseph Pilates, fiziksel ve zihinsel sağlığın birbiriyle ilişkili olduğuna inanıyordu ve insan zihnini ve vücudunu güçlendirmeyi amaçlayan bir egzersiz sistemi tasarlamıştır. Aletli pilates başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar farklı zorluklarda uygulanabilir ve vücut kendini egzersizlere adapte ettikçe zorluk derecesi zamanla arttırılabilinir. Reformer pilates, düzenli bir şekilde uygulandığında esnekliği artırır, güç oluşturur ve tüm vücutta kontrol ve dayanıklılık geliştirir.